Search This Blog

Thursday, 7 April 2011

The Only Obsession Of

Hye :)

Sudah agak lama tidak menaip disini... & sekarang terasa seperti ingin meluahkan sesuatu tentang kegilaan terbaru saya. Saya seorang gadis yang sudah pun berumur 25tahun, tapi baru sekarang saya kenal apa itu barang MEKAP (perempuan aje tapi barang mekap pun tak kenal)...

Sejak akhir-akhir ini saya begitu obses pada MAKE-UP KIT. Saya sering meng"INTERNET"kan diri saya untuk mencari apa yang saya obseskan iaitu : MAKE-UP KIT. Banyak perkara baru yang saya pelajari & saya sangat bahagia mengetahui segalanya tentang kecantikan. Satu ketika dahulu saya seorang yang langsung tak kisah cantik @ tak, tiba-tiba sekarang menjadi seorang yang terlalu ingin tahu tentang barang mekap. Apa saja yang berkaitan dengan kecantikan, tak kira lar untuk muka ker, badan ker, rambut ker even sampai ketiak punya produk pun saya nak ambil tau (pulun sungguh aq nie... :P) Saya pegi kursus mekap semata-mata nak belajar macam mana nak tempek eyeliner & blusher. Sebelum ni pernah try apply ke muka saya, tapi ke "laut" lar jawabnya. Hinggalah saya attend kursus mekap itu, baru lah kini saya berani nak tempek walaupun "belemuaih" (bak kata orang utara yang membawa maksud selekeh aje... hikhikhik) memandangkan saya baru belajar. Tapi tak pernah putus asa. Eyeliner saya aje ada 3 jenis, pencil, liquid & gel, punya lar saya nak belajar pakai mana yang paling mudah, walaupun masih dalam proses mengenali & menserasikan diri dengan eyeliner tu, saya tetap bahagia dgn kegilaan baru saya ini.

Dalam pada itu, obses saya terhadap kecantikan ini terarah pada penggayaan rambut. Saya selalu berangan "KALAU LAR TANGAN SAYA CUKUP ART UNTUK MENGGAYAKAN RAMBUT ORANG", dah tentu saya akan buka salun rambut... (wahhhhhh, cita-cita tinggi ko...). Saya begitu obses pada kecantikan itu hingga saya tak pernah jemu untuk mengetahui segala tentangnya...

& saya sertakan beberapa potongan hadith tentang kecantikan dalam Islam. Mudah-mudahan terpelihara kecantikan yang dikurniakan buat kita dengan sempurna. Yang indah itu datang dari Yang Maha Esa.

Kecantikan hakiki Muslimah akan benar-benar  cantik dan indah luar dalam kerana sesuai dengan keinginan Yang Maha Indah, sesuai dengan penegasan hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah s.w.t adalah Maha Indah dan menyukai keindahan.”

Allah juga berfirman:
“Banyak muka pada hari itu berseri-seri, tertawa dan gembira ria, dan banyak (pula) muka pada hari itu tertutup debu, dan ditutup lagi oleh kegelapan. Mereka itulah orang-orang kafir lagi durhaka.” (‘Abasa:38-42)

 
Dalam hadits Rasulullah saw bersabda :
“Rombongan pertama yang masuk syurga wajah mereka bagaikan bulan purnama. Rombongan berikutnya bagaikan bintang dilangit yang paling terang cahanyanya.”(HR. Al-Bukhori, Muslim, At-Tirmidzi)

 
Lots of love,
MS GILA MEKAP 07/04/2011 :)